Betoog

De leeftijdsgrens van Alcohol moet terug van 18 naar 16

De leeftijdgrens van alcohol is in januari 2014 van 16 naar 18 jaar gegaan. Het doel hiervan is om jongeren niet teveel en te vroeg laten beginnen met drinken. Ze proberen het drinken dus te verminderen. Toen de grens werd verhoogd naar 18 was ik 14 en mijn zus was 16. Mijn zus ging altijd op stap met vrienden maar door de verhoging gingen veel uitgaansgelegenheden dicht of werd de identificatie verhoogd naar 18. Dit was het geval bij vele 16-jarige, want die konden niet meer op stap en zo liepen ze dus eigenlijk een grote groep mensen mis. Dus de leeftijdgrens van alcohol moet van 18 terug naar 16.

‘coma-zuipen’ komt heel vaak voor met de verhoging van de alcoholgrens willen ze dat verminderen, maar eigenlijk gebeurt het tegenovergestelde. De meeste ‘coma-zuipers’ zitten tussen de 14 en 17 jaar, doordat het drinken van alcohol voor hun illegaal is geworden word het stiekem gedaan. Omdat het voor hun nu stiekem moet is het moeilijker om eraan te komen en dan ook moeilijker om met mate te gaan drinken in plaats van dat het legaal is om een biertje te drinken.
Als je geen 18 bent mag je dus geen legaal drank meer drinken en halen. De jongeren onder de 18 komen er dus illegaal aan maar hoe? Ze kunnen het via allerlei manieren doen maar of het goed en veilig is dat kan je niet zeggen. Het stimuleert eigenlijk het stiekem kopen van alcohol, want ze kunnen er niet aankomen via een supermarkt dus zullen ze het altijd via anderen gaan doen en daar zitten wel grote gevaren aan ze weten niet wat ze kopen en wat er precies in zit. Dus dan is een kratje bier in een supermarkt kopen toch iets veiliger als via via want dan weet je zeker dat er niets in zit.
Het heeft ook zeker impact op de horeca gelegenheden, want die zien hun omzet erg dalen. Normaal zijn de jongeren van 16 t/m 18 het meest in de kroeg te vinden en voor de mensen onder de 18 is dat nu geen mogelijkheid meer. Veel jongeren kunnen en gaan niet meer op stap en dat scheelt veel in de omzet van de horeca. Het is dus ook slecht voor onze economie.
Op een manier werkt het ook stimulerend voor de jongeren dat de leeftijdgrens is verhoogd. Jongeren proberen vaak dingen uit en alcohol valt daar natuurlijk ook onder. En ze kunnen er toch altijd stiekem aan komen.

Dus is het eigenlijk wel zo’n goed idee geweest dat de leeftijdgrens van alcohol is verhoogd? Het levert meer coma-zuipers op, de illegale drankhandel wordt gestimuleerd, het is slecht voor de economie en het stiekem drinken maakt het voor jongeren alleen maar spannender. Jongeren hebben genoeg verantwoordelijkheid om met alcohol om te gaan. Dus de alcoholgrens moet gewoon terug naar 16 zoals het was.